No products in the cart.

Blog sędziowski

Szkoleniowo – Varto, Ale z Rozwagą – VAR – cz.3

Wiekopomna chwila

Po wstępie teoretycznym przejdziemy teraz do tego co sędziowie lubią najbardziej - analizy konkretnych zdarzeń związanych z zagadnieniem VAR.




W 28 minucie pierwszego półfinału Klubowych Mistrzostw Świata doszło do zdarzenia w polu karnym Atletico Nacional - zawodnik Kashima Antlers po dośrodkowaniu nagle upada. Prowadzący te zawody Victor Kassai nakazał kontynuowanie gry, aż do najbliższej przerwy w grze. W trakcie jej trwania dochodzi do konsultacji z VAR, po której węgierski sędzia decyduje się wskazać na punkt karny. Jak widzimy na powtórce wideo faktycznie doszło do przewinienia ze strony obrońcy Atletico. Zobaczmy to jeszcze raz.




Sprawiedliwości stało się zadość! Wszyscy zadowoleni, no może z wyjątkiem drużyny Atletico. Czy jednak są powody do huraoptymizmu? Czy procedura została poprawnie zastosowana?

Analiza procedury VAR

Sprawiedliwości stało się zadość! Wszyscy zadowoleni, no może z wyjątkiem drużyny Atletico. Czy jednak są powody do huraoptymizmu? Czy procedura została poprawnie zastosowana?

  • Weryfikacja dotyczy 1 z 4 zdarzeń podlegających procedurze VAR - potencjalny rzut karny.
  • Po starciu Victor Kassai zarządza weryfikację lub dostaje sugestię do VSA, aby zweryfikować potencjalny w rzut karny. Niestety nie jesteśmy w stanie zweryfikować od kogo pochodziła inicjatywa

  • W przerwie w grze Kassai decyduje się skorzystać z z monitora znajdującego się w pobliżu pola gry, jednak nie stosuje umownej sygnalizacji o rozpoczęciu procesu wideo weryfikacji.

  • Węgierski sędzia używa gwizdka, podnosi wyprostowaną rękę i biegnie w kierunku punktu karnego wskazując na niego oraz wykonując gest ekranu telewizyjnego informując, że decyzję podjął na bazie powtórki wideo.

Analiza zdarzenia

Co było podstawą podjęcia decyzji o rzucie karnym dla drużyny Kashima Antlers? Zawodnik 20/ATL nadepnał na lewą stopę przeciwnika co bardzo dobrze widać w zwolnionym tempie i w ujęciu sprzed pola karnego. Detekcja przewinienia przez VSA jak najbardziej prawidłowa, ale to by było zbyt proste 😉

Czy skupiając się na ocenie czy przewinienie miało miejsce nie przeoczyliśmy czegoś? Czy nie doszło w tej sytuacji do naruszenia zapisów artykułu 11?

Moment podania z podstawowego ujęcia

Moment podania z alternatywnego ujęcia:

Określenie pozycji spalonej jest zadaniem nie stwarzającym specjalnego wysiłku. Czy jednak możemy takiego zawodnika ukarać z tytułu bycia aktywnym w grze?

Zawodnik, który przebywa na pozycji spalonej w momencie, gdy piłka zostaje zagrana lub dotknięta przez współpartnera, może być ukarany jedynie wtedy, gdy jest aktywny w grze poprzez:
• branie udziału w grze poprzez z agranie lub dotknięcie piłki podanej lub dotkniętej przez współpartnera, lub
• przeszkadzanie przeciwnikowi poprzez:
•• utrudnianie przeciwnikowi zagrania lub możliwości zagrania piłki przez wyraźne zasłonięcie mu pola widzenia, lub
••atakowanie przeciwnika w walce o piłkę, lub
•• ewidentną próbę zagrania piłki, która znajduje się blisko niego i próba ta ma wpływ na przeciwnika, lub
•• wykonywanie ewidentnych działań, które jednoznacznie wpływają na możliwość zagrania piłki przez przeciwnika, lub
• osiąganie korzyści poprzez zagranie piłki lub przeszkadzanie przeciwnikowi,gdy piłka:
•• trafiła do zawodnika na pozycji spalonej po rykoszecie lub odbiła się od słupka, poprzeczki lub przeciwnika,
••trafiła do zawodnika na pozycji spalonej w skutek rozmyślnej parady obronnej dokonanej przez przeciwnika.

Przepisy Gry 2016/17
Przepisy Gry 2016/17 Artykuł 11, str.77

Diago Nashi zdaje się spełniać kryteria atakowania przeciwnika i wykonywania ewidentnych działań, które jednoznacznie wpływają na możliwość zagrania piłki przez przeciwnika. Przyznaje to również David Elleray Dyrektorem Technicznym IFAB, byłym sędzią międzynarodowym, jednym z głównych autorów Przepisów Gry 2016/17. W swoim komentarzu stwierdza, że weryfikacja wideo nie uwzględniała oceny spalonego, który nie był oczywistym błędem w trakcie meczu. Jednak okazał się oczywistym przeoczeniem po wnikliwej analizie w powtórek wideo w zwolnionym tempie w dłuższym czasie niż tym możliwym do przeznaczenia w czasie zawodów.

According to Law 11, a player in an offside position is only penalised if they play the ball or interfere with an opponent. In the semi-final, the VARs’ main focus was the foul on Diago Nishi, which was clear and thus the award of the penalty kick was within the VAR protocol. However, the assistant referee’s decision not to indicate offside was not a clear error as any interference by Nishi was only evident after careful slow motion study of the replays and not during the limited time available for the VAR review.

David Elleray
David Elleray IFAB's Technical Director

W związku z tym prawidłową decyzją powinien być rzut wolny pośredni dla Atletico Nacional.

Czy dalej będziemy podchodzić bezkrytycznie to technologii? A może jednak nic nie zastąpi doskonale wyszkolonych zespołów sędziowskich?

O kolejnych, ciekawych szkoleniowo przykładach zastosowaniach VAR już niebawem!

 

Szkoleniowo - zobacz również

1

Michał Górka


Leave a Reply